Despre Centropa

Centropa este un institut de istorie evreiască, dedicat păstrării poveştilor familiilor de evrei care trăiau în secolul al XX-lea în Europa Centrală şi de Est şi în Balcani. Totodată colaborează cu profesori, care, folosind aceste poveşti, îşi implică elevii în discuţii despre istorie, etică şi educaţie civică.

Din 2000, Centropa a intervievat 1.200 de evrei care încă trăiesc în cele 15 ţări cuprinse între Marea Baltică şi Marea Egee (din Estonia şi Rusia până în Grecia şi Turcia), însă n-a folosit niciodată imagini video şi nu s-a concentrat în principal pe tema Holocaustului. În schimb, a strâns şi a digitalizat mii de poze de familie. Persoanele care au condus interviurile au petrecut până la 20 de ore cu fiecare intervievat, dorind ca aceştia să ne prezinte lumea în care au crescut – dar şi lumea pe care au reconstruit-o după război pentru familiile lor (am înregistrat în mod riguros şi tot ceea ce intervievaţii doreau să ne împărtăşească despre Shoah).

Interviurile au fost înregistrate în format audio, transcrise, traduse şi introduse într-o bază de date cu funcţie de căutare şi cuvinte-cheie, disponibilă online la www.centropa.org. Cu ajutorul fotografiilor şi al poveştilor, creăm scurte filme multimedia cu poveştile cele mai emoţionante, dar şi documentare pentru a le putea încadra în context. Avem peste 40 de filme, cu lungimi cuprinse între 3 şi 30 de minute, perfecte pentru utilizarea la clasă.  

Colaborăm cu profesori din peste 500 de şcoli din 18 ţări, aceştia folosind resursele noastre pentru a preda istorie, ştiinţe sociale, arte lingvistice – limba engleză, arte, film, scriere creativă, limbi străine şi cursuri AP. Organizăm ateliere locale, seminare naţionale şi Academia de Vară anuală, reunind un număr de 90 de profesori din peste 15 ţări în marile oraşe ale Europei Centrale  pentru a studia împreună, pentru a se plimba pe căile istoriei şi pentru a crea proiecte interculturale, care vor fi realizate alături de elevii lor pe parcursul anului.

Contactaţi-ne:

Marcell Kenesei

Fabian Ruehle
Bori Pal

© 2016 by Centropa.  Proudly created with Wix.com

  • Twitter Clean
  • White Instagram Icon
  • w-facebook
  • White YouTube Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now