top of page

Derviš Korkut era un musulman religios. El i-a explicat lui Papo că soÅ£ia sa născuse recent un băiat ÅŸi că îi va oferi adăpost în casa lui deghizând-o ca servitoare musulmană. Papo a acceptat numaidecât propunerea. Korkut a condus-o apoi acasă ÅŸi a prezentat-o soÅ£iei sale, Servet, care a primit-o pe Papo în mod călduros. Familia Korkut i-a oferit o cameră în mansarda casei, a îmbrăcat-o în haine tradiÅ£ionale musulmane ÅŸi a prezentat-o oaspeÅ£ilor drept musulmană. În timp ce se ascundea acolo, Papo a reuÅŸit să ia legătura cu rude din alt oraÅŸ, iar după cinci luni petrecute la familia Korkut au ajutat-o să obÅ£ină un permis de călătorie ÅŸi să li se alăture. Mai târziu, Papo (ulterior Mira Baković) a revenit la partizani, unde a lucrat până la sfârÅŸitul războiului ca asistentă medicală în cadrul unei unităţi de luptă.

 

Derviš Korkut a ajutat ÅŸi la salvarea faimoasei hagade din Sarajevo, una dintre cele mai vechi hagade sefarde din lume. Într-o zi, în timpul războiului, reprezentanÅ£i ai Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg, o organizaÅ£ie înfiinÅ£ată de naziÅŸti pentru a fura comorile culturale ÅŸi artistice ale evreilor, au sosit la muzeul din Sarajevo cu scopul de a confisca faimoasa hagadă din secolul al XIV-lea. Confruntat de aceÅŸtia, Korkut le-a spus că opera a fost luată deja de alÅ£i nemÅ£i. A fost crezut, deÅŸi hagada era bine ascunsă în casa familiei Korkut. După război, Derviš Korkut a restituit hagada muzeului municipal.

 

La 14 decembrie 1994, Yad Vashem a acordat soÅ£ilor Derviš ÅŸi Servet Korkut titlul de "DrepÅ£i între popoare".

Derviš Korkut (n. 1888) a fost curatorul muzeului municipal din Sarajevo ÅŸi vorbea mai multe limbi. Korkut era o persoană cunoscută în oraÅŸ, iar printre evrei era văzut ca prieten cu un mare interes pentru cultura ÅŸi folclorul evreilor din Sarajevo – a publicat chiar ÅŸi articole pe această temă. În noiembrie 1941, Donkica Papo, o evreică din Sarajevo, ÅŸi prieteni de-ai ei din miÅŸcarea de tineret evreiască Hashomed Hatzair, li s-au alăturat partizanilor lui Tito. Cândva pe parcursul anului 1942, când unitatea lor a fost prinsă într-o ambuscadă, au primit ordinul de a se dispersa ÅŸi, într-un final, Papo s-a întors în Sarajevo, unde spera să găsească o rudă care să-i ofere adăpost. Dar aici nu a găsit pe nimeni care s-o ajute ÅŸi atunci Papo a întâlnit un bărbat care lucrase cu tatăl ei. Acesta a dus-o la clădirea muzeului, unde a prezentat-o lui Derviš Korkut drept evreică în căutarea unui loc de refugiu.

Zeyneba ÅŸi Mustafa Hardaga locuiau de mult timp în Sarajevo. Erau o familie musulmană pioasă, patriarhală, în care femeile purtau voal ÅŸi fiecare respecta cu stricteÅ£e regulile ÅŸi obiceiurile religioase. Pe terenul de lângă casă, deÅ£inut de familia Hardaga, Josef Kabilio a înfiinÅ£at o fabrică de Å£evi, care, de-a lungul anilor, a devenit cea mai mare fabrică de acest tip din Iugoslavia. Cele două familii întreÅ£ineau relaÅ£ii foarte bune, fiecare având un profund respect faţă de obiceiurile celuilalt.

Prietenia dintre cele două familii începuse cu mulÅ£i ani în urmă, înainte ca războiul să ia o cotitură dramatică la 14 aprilie 1941, când nemÅ£ii au atacat oraÅŸul. În timpul bombardamentului, locuitorii au fugit spre pădurile din împrejurimi, revenind abia când nu mai exista un pericol iminent. Când oamenii s-au întors, Zeyneba Hardaga a fugit imediat să afle ce s-a întâmplat cu vecinii lor, familia Kabilio. L-a găsit pe Josef cu soÅ£ia sa, Rivka, ÅŸi cu cei doi copii, Benjamin ÅŸi Tova (ulterior Greenberg) în stradă. Casa fusese distrusă de bombardament. Fără nicio ezitare, Zeyneba a adus familia de evrei acasă, unde soÅ£ul ei ÅŸi fratele acestuia, Izet, împreună cu soÅ£ia sa Bachriya, i-au primit cu braÅ£ele deschise. “Ce este al nostru va fi al vostru. Vom împărÅ£i totul ca o familie – simÅ£iÅ£i-vă ca acasă,” le-au spus. Mai târziu, Zeyneba îÅŸi va aduce aminte: “A fost prima dată când un străin a dormit în casa noastră, prima oară când ne-am arătat altora. Dar Josef a fost ca un frate – dacă nu până atunci, cu siguranţă din clipa în care ne-a trecut pragul.” Vizavi de casa familiei Hardaga se afla sediul Gestapo. ToÅ£i cetăţenii erau avertizaÅ£i că oricine adăposteÅŸte evrei va fi ucis. Josef Kabilio nu a vrut să-ÅŸi expună prietenii unui astfel de pericol. Astfel, a găsit o cale de a-ÅŸi trimite familia la Mostar, aflată pe atunci în zona ocupată de Italia, în timp ce el s-a ascuns într-un spital. Dar cineva i-a divulgat ascunzătoarea, Kabilio a fost prins, încarcerat ÅŸi supus la muncă forÅ£ată în Sarajevo. Condamnat deja la moarte, a reuÅŸit să evadeze – singurul dintre cei zece care au încercat. Unicul loc spre care se putea îndrepta era casa familiei Hardaga. De data aceasta, s-a ascuns la ei două luni, fără a părăsi casa. Pe fereastră vedea cum evreii erau deportaÅ£i sau maltrataÅ£i în clădirea Gestapo de peste drum ÅŸi aruncaÅ£i apoi de la etajul trei. La scurt timp n-a mai rămas niciun evreu în oraÅŸ. Kabilio simÅ£ea că nu mai poate să rămână la prietenii săi – devenise pur ÅŸi simplu prea periculos pentru cei care îl adăposteau. AÅŸadar, cu ajutorul lor, Kabilio a reuÅŸit să ajungă în zona ocupată de Italia, unde ÅŸi-a regăsit familia ÅŸi s-a alăturat partizanilor.

 

După război, familia Kabilio s-a întors în Sarajevo ÅŸi, pentru a doua oară, au găsit un adăpost temporar la familia Hardaga. O casetă de bijuterii, pe care o lăsaseră în grija prietenilor lor, a fost păstrată în casa familiei Hardaga ÅŸi le-a fost înapoiată nedeschisă, astfel încât au avut un mic ajutor pentru a începe o viaţă nouă.

 

Mai târziu, familia Kabilio a emigrat în Israel. Când Yad Vashem le-a conferit familiei Hardaga ÅŸi tatălui Zeynebei titlul de "DrepÅ£i între popoare", un cadiu musulman, Dr. Sughi Abu-Ghosh, a recitat o rugăciune în Sala de Comemorare. A citat un pasaj din Quran Al Fatihah, asigurând-o pe Zeyneba Hardaga că faptele ei, ale soÅ£ului decedat, ale cumnatei Bachriya ÅŸi ale soÅ£ului acesteia sunt în spiritul învăţăturilor islamului.

 

La izbucnirea războiului în Bosnia în 1994, Zeyneba Hardaga (pe atunci Sušic) a fost invitată de autorităţile israeliene să vină împreună cu familia ei în Israel. Zeyneba ÅŸi familia ei s-au aflat în ultimul convoi de salvare organizat de comunitatea evreiască din Sarajevo. La sosirea în Israel, Zeyneba a fost primită de prim-ministrul Yitzhak Rabin.

 

La data de 29 ianuarie 1984, Yad Vashem a acordat lui Mustafa Hardaga, lui Zeyneba Hardaga-Sušic ÅŸi soÅ£ilor Izet ÅŸi Bachriya Hardaga titlul de "DrepÅ£i între popoare".

bottom of page