Supravieţuirea în Sarajevo -
când prietenii se ajutau între ei
Întrebări?
Lecţii din trecut.
Identificarea unei probleme comunitare —
Moduri de soluţionare a acesteia.
Nu ezitaţi să contactaţi coordonatorii noştri locali:
-
În Polonia: Katarzyna Kotula
katarzyna.kotula@galiciajewishmuseum.org -
În România: Anca Tudorancea
anca1789@gmail.com -
În Ungaria: Borbála Pál
pal@centropa.org
Un proiect Centropa
Ne susţin
Ne sunt parteneri
Planuri de lecţie – de la profesori pentru profesori
Noi, cei de la Centropa, credem că profesorii pot fi inspiraţi cel mai bine de alţi profesori. Încurajăm profesorii să întocmească propriile planuri de lecţie pe baza materialelor noastre educaţionale şi să le împărtăşească. Aceste planuri de lecţie au fost create pentru filmul şi pentru expoziţia Supravieţuirea în Sarajevo. Doriţi să vedeţi mai multe? Apăsaţi aici şi căutaţi "Supravieţuirea în Sarajevo" în secţiunea de filme.
Planuri de lecţie pentru filmul "Supravieţuirea în Sarajevo"
Povestea "Supravieţuirea în Sarajevo" poate fi un bun punct de plecare pentru diferite discuţii cu elevii dumneavoastră: puteţi folosi această poveste pentru a vorbi despre Balcani şi despre Iugoslavia, pentru a discuta despre curaj civic sau despre "Drepţii între popoare” (Righteous Gentile), pentru a dezbate problema coexistenţei diferitelor religii şi naţionalităţi sau pentru a avea un schimb de idei referitoare la strategii de supravieţuire. Povestea din Sarajevo poate fi utilizată, de asemenea, pentru a analiza probleme actuale, cum ar fi conflictele din Orientul Mijlociu.
Alegerea personală şi dinamicile unei comunităţi, de Elizabeth Emmerth
În această lecţie, care a câştigat premiul Milton Wolf în 2015, elevii examinează amploarea modului în care o alegerile personale pot modela dinamicile unei comunităţi. Vizionând filmul "Supravieţuirea în Sarajevo", studiind imagini, participând la discuţii de grup şi întocmind un proiect final, elevii pot analiza modul în care indivizi pot crea mari schimbări în lume. Această lecţie conduce în mod automat la teme precum servicii şi acţiuni comunitare, responsabilitate şi rolul de lider. Lecţia poate fi prezentată în cadrul orelor de istorie americană, mondială sau europeană, dar şi la cursuri mai specifice de leadership sau de studiere a Holocaustului. Folosind imagini, filme şi ghidul de studiu de la Centropa, dar şi fotografii din America, întregul conţinut al acestei lecţii se concentrează asupra lumii de după Războiul Rece. Materialele de la Centropa sunt luate direct din "Supravieţuirea în Sarajevo". Este inclusă şi o copie a imaginilor necesare pentru această lecţie.
Descărcare plan de lecţie
Descărcare imagini pentru lecţie
Comemorarea celor Drepţi, de Rachel Shepherd
Această lecţie, câştigătoare a premiului Milton Wolf în 2015, accentuează importanţa responsabilităţii şi răspunderii individuale în faţa unor alegeri dificile. Elevii vor învăţa despre persoane din timpul Holocaustului care, confruntate cu o mare incertitudine şi cu un risc personal enorm, au ales să facă ceea ce este bine şi să-i protejeze pe cei persecutaţi. Ulterior, elevii au oportunitatea de a-şi folosi cunoştinţele în viaţa reală identificând persoane din cadrul comunităţii lor care depune eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa celor din jur. Această lecţie are la bază filmul Centropa “Supravieţuirea în Sarajevo”, precum şi date biografice de la Yad Vashem şi alte filme YouTube.
Planuri de lecţie pentru expoziţia "Supravieţuirea în Sarajevo"
Cărţi poştale din Sarajevo, de Lisa Sterling
Am început această lecţie vizionând filmul Centropa "Supravieţuirea în Sarajevo" şi vizitând expoziţia itinerantă cu acelaşi nume, pe care am adus-o în şcoala noastră. Fiecare clasă a discutat despre această poveste şi despre dificultăţile întâmpinate de oamenii din Sarajevo, despre alegerile pe care aceştia le-au făcut indiferent de originea etnică a fiecăruia, dar şi despre curajul necesar de care au dat dovadă în timpul unui război etnic. Ne-am imaginat cum ar fi putut arăta viaţa oamenilor în timpul ocupării oraşului Sarajevo, când aşteptau scrisori din afară (iar cei dragi aflaţi dincolo de graniţele Bosniei aşteptând veşti de la ei), şi ce diferită este acea situaţie în comparaţie cu viteza unui e-mail şi a reţelelor de socializare. În final, elevii au creat propriile cărţi poştale decorând faţa cu imagini şi simboluri care reprezentau tematici din film, pentru verso alegând un mesaj personal. Cărţile poştale au fost înşirate deasupra expoziţiei "Supravieţuirea în Sarajevo", putând fi admirate de toţi elevii din şcoală.
Interviu cu o fotografie, de Margaret Chasan
Folosind imaginile lui Edward Serotta din sinagoga din Sarajevo în timpul Războiului Bosniac al anilor 1990, elevii vor analiza cu atenţie o serie de fotografii, vor răspunde la întrebări şi vor aplica ceea ce au învăţat într-un exerciţiu de scriere creativă.